Terugblik

In Ontmoet in Bergschenhoek werd onlangs een lezing gehouden door dhr. Huurman over de markante familie Vonk.

Tot in de vijftiger jaren van de vorige eeuw een van de belangrijkste werkgever van Bergschenhoek. Deze lezing is in samenwerking georganiseerd tussen Welzijn Lansingerland en de bibliotheek. Via de volgende link krijgt u een leuke impressie van de avond: Bibliotheek Journaal

THEE PROEVERIJ

Op 9 juni 2017 verzamelde in de Welkom een enthousiaste groep deelnemers, 11 stuks maar liefst, om deel te nemen aan een theeproeverij. Hele speciale thee ditmaal: gemaakt van kruiden. Op eigen gelegenheid vertrokken we naar de Tuinderij De Groenzoom. Welke verrassingen zouden ons vanmiddag te  wachten staan?  De tafel was feestelijk gedekt. De porseleinen kopjes stonden al klaar. Voor het geval iemand zich afvraagt waarom porseleinen kopjes een gouden randje hebben: in vroeger tijden werden de huizen verlicht door middel van kaarsen. Het gouden randje gaf dan een speciaal effect. Mijn buurvrouw klaagde dat ze buikpijn had. Ik zei dat dat beslist overging na het drinken van de kruidenthee. Het drinken van thee kent een lange geschiedenis. De oudste berichten hierover vinden we op kleitabletten van de Soemeriërs rond 2.300 voor Christus. Een hoog-ontwikkeld volk dat leefde in het gebied van het huidige Irak. De Chinezen, enige Indianenstammen en de Egyptenaren kenden  ook het gebruik van allerlei kruiden om thee van te zetten. Hippocrates, de Griekse arts bij ons bekend van het Aesculaapteken en de grondlegger van de westerse geneeskunst,had in zijn ziekenhuis op het eiland Kos een quarantaine-afdeling. Drie weken verbleven de patiënten daar. Hij schonk kruidenthee. Tijdens die behandeling genazen de meesten reeds, althans volgens de legende. De monniken in onze streken kenden door hem het gebruik van thee. Onze barbier/chirurgijn gebruikte ook kruiden voor de zieken.Hoe  de kruiden medicinaal te gebruiken: men neme een halve liter kokend water, giet dat water in een theepot. Daarin gooi je 2 tot 3 eetlepels vers kruid. Verspreid over de dag drink je 3 kopjes.
Elk kruid heeft een specifieke werking. Gooi nooit meerdere soorten kruiden door elkaar, zo werd ons verteld. We hebben 6 soorten thee geproefd: salie, goed voor de spijsvertering: citroenmelisse, stress verminderend: stevia als zoetmiddel: dragon voor een goede nachtrust: verveine bevordert de spijsvertering: munt, eetlustopwekkend en basilicum, goed tegen de verkoudheid. Tijdens de pauze werden we verwend met een stuk eigengebakken advocaattaart. Puur genieten.Iedereen was verbaasd over de vele toepassingsmogelijkheden van het gebruik van kruiden. Al met al een zeer geslaagde middag vond iedereen. Na afloop vroeg ik aan mijn buurvrouw hoe het met haar buikpijn ging: is helemaal over, zo zei ze en van de dragon-thee werd ze slaperig. Ze voelde zich herboren.

Ank Losekootzomerestafette groot succes!
De 80 deelnemers aan de fietstocht genoten van een kop koffie met heerlijke appeltaart van bakker Ammerlaan. Na een inspirerend welkomstwoord van wethouder Ankie van Tatenhove en een warming up door Puk Korenneef uit Bleiswijk, startte de fietstocht onder leiding van Arnold Oosterlaan. De deelnemers werden door Plus Koelhuis getrakteerd op flesjes water en frisdrank. Het Estafettestokje werd in Bleiswijk bij Petrus door de wethouder overhandigd aan Dingena Roos die het stokje meenam naar Bleiswijk de Leeuwerik waar de deelnemers werden verwend met een goed verzorgde lunch door het vrijwilligers team en supermarkt Jumbo en Laurens de Tuinen. Ook kreeg Tonnie Oosterlaan het estafettestokje van Dingena, die in Ontmoet het estafettestokje overdroeg aan het bestuur van Welzijn met de toezegging dat zij volgend jaar mee zouden fietsen. Met een hapje van slager de Rooij en drankje werd de fietstocht in Ontmoet in Bergschenhoek afgesloten met een dankwoord van de voorzitter de heer Bart-Jan van Miltenburg van de stichting Welzijn Lansingerland. Het ging bij de fietstocht niet alleen om de prestatie, maar ook om het gezellig samen zijn en het verkennen van ons mooi Lansingerland. Veel dank ging uit naar de organisatie door vrijwilligers die de deelnemers een fantastische dag hadden bezorgd. Van groenten en exportbedrijf Haluco bv ontvingen alle deelnemers een zakje paprika’s als symboliek voor de onderweg tegengekomen verkeerslichten.