Buurtbemiddeling

Beter een goede buur…

Home > Welzijn > Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling in Lansingerland

Samen leven in een buurt verloopt meestal goed, maar niet altijd. Irritaties kunnen bijvoorbeeld ontstaan bij regelmatig terugkerende geluidsoverlast. Bijvoorbeeld door verbouwingen op late of vroege tijden, blaffende honden, luid gillende kinderen of harde muziek tijdens zomeravonden. Maar ook door gedrag van kinderen en huisdieren of door het gebruik van gemeenschappelijke ruimtes kan er onenigheid ontstaan. Meestal is een gesprekje met je buur al voldoende, maar soms is er meer nodig om de overlast te beperken of op te lossen. Je hoeft niet meteen contact op te nemen met gemeente of verhuurder. Want in dit soort gevallen kan buurtbemiddeling worden ingeschakeld.

Daniëlle Koornneef
Coördinator Buurtbemiddeling

Geschoolde vrijwillige buurtbemiddelaars

De vrijwillige buurtbemiddelaars zijn getraind voor dit werk en kennen de buurt meestal goed. Zij zijn onpartijdig, hun werkwijze is maatwerk en sluit zoveel mogelijk aan, aan de voorliggende situatie. Soms is een luisterend oor al voldoende, of tips voor het zelf aangaan van een gesprek. En soms is een (of meer) bemiddelingsgesprek nodig. Wat de situatie ook is, buurtbemiddeling is altijd vrijwillig én vertrouwelijk. Buurtbemiddeling wordt ingezet als beide partijen bereid zijn om met elkaar naar een oplossing voor het probleem te zoeken.

Meer dan bemiddeling

U kunt ook bij buurtbemiddeling terecht als er nog geen bemiddeling nodig is, maar u wel specifieke tips kunt gebruiken. Hoe kun je zelf een constructief gesprek met je buur aangaan? Of gewoon om even je verhaal kwijt te kunnen. En in uitzonderlijke situaties kan het ook nodig zijn om professionals met bevoegdheden in te schakelen. Wij kunnen dan schakelen met de juiste instantie.

Wat kost het?

Het inschakelen van Buurtbemiddeling is gratis.