Home > Welzijn > Steunpunt mantelzorg

Uit liefde zorgen voor een ander

Iedereen zorgt weleens voor een ander. We doen dit uit liefde voor elkaar. Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen dan ook vanzelfsprekend. Maar soms herkennen mensen zich niet als mantelzorger. Waar ligt de grens tussen ’iemand af en toe helpen’ en ‘mantelzorger’ zijn?

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving (familie, vrienden, kennissen en buren). Mantelzorg is (vaak) langdurige, onbetaalde hulp. Hulp die verder gaat dan zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. 

Mantelzorg is iets wat je in klein verband aan elkaar verleent, bijvoorbeeld in een gezin of hechte vriendengroep, als een ‘mantel’ die mensen beschermt en verwarmt. Zorg die als vanzelfsprekend aan elkaar gegeven wordt. 

Sabine van Bruggen
Coördinator Steunpunt Mantelzorg

Waar kunnen wij mee helpen

Vervangende mantelzorg (MVZ)

Wanneer je voor een ander zorgt, is het belangrijk om de zorg af en toe even te kunnen overdragen. Daarmee voorkom je dat het teveel wordt en je overbelast raakt. Er is dan tijd voor andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s. De tijdelijke en volledige overname van mantelzorgtaken heet respijtzorg. Anderen benamingen hiervoor zijn: ‘vervangende mantelzorg’ of ‘mantelzorg vervangende zorg’ (mvz).
Welke naam je het ook geeft, Welzijn Lansingerland heeft getrainde en ervaren vrijwilligers, die deze zorg tijdelijk kunnen overnemen.

Er wordt uiteraard eerst kennisgemaakt met de vrijwilliger om te kijken of het samen klikt.

Vervangende mantelzorg is belangrijk voor de mantelzorger, maar natuurlijk ook voor de degene voor wie gezorgd wordt

 • Je kan langer (met plezier) blijven zorgen door af en toe tijd voor jezelf te nemen;
 • De zieke kan daardoor wellicht langer thuis blijven wonen;
 • Door af en toe te ontspannen kun je het zorgen met plezier blijven doen;
 • Door andere dingen te ondernemen, ontmoet je ook andere mensen en raak je niet in een (sociaal) isolement;
 • Ook voor de zieke is het fijn af en toe een ander (vertrouwd) gezicht te zien.

Vrijwillige palliatieve terminale zorg (VPTZ)

Palliatieve zorg, of terminale zorg is ondersteuning aan inwoners, en hun mantelzorgers, die thuis hun laatste levensdagen willen doorbrengen. Onze getrainde vrijwilligers bieden praktische ondersteuning en een luisterend oor in deze laatste levensfase. Zij zijn een aanvulling op de bestaande zorg en het eigen netwerk. 

De vrijwilligers:

 • Kunnen waken bij de cliënt;
 • Helpen bij lichte persoonlijke verzorging, zoals helpen met eten en drinken, naar het toilet gaan, in en uit bed helpen, opfrissen en verschonen van de cliënt;
 • Hebben tijd en aandacht voor de cliënt en de mantelzorger(s);
 • Hebben een luisterend oor;
 • Kunnen de zorg voor de cliënt tijdelijk overnemen, om de mantelzorger(s) even rust te geven.

Aanmelden voor VPTZ

U kunt zich of uw naaste aanmelden voor deze zorg. Na aanmelding streven we ernaar binnen één dag een huisbezoek in te plannen. Tijdens dit huisbezoek wordt de situatie besproken en aan welke hulp er behoefte is. Onze ondersteuning kan bestaan uit meerdere dagdelen inzet van vrijwilligers en zo nodig worden meerdere vrijwilligers ingezet.

Bikkellab

Heb jij ook een bijzondere vader, moeder, broer of zus? Dan ben je niet de enige; één op de vier kinderen heeft een familielid dat extra zorg of begeleiding nodig heeft. Hou je vaak rekening met diegene, help je veel mee in huis, zorg je voor iemand of maak je je vaak zorgen? Dan is Bikkel Lab iets voor jou!

Hoe zorg je dat je lekker in je vel zit? Kan dat wel? Je leert wat trucjes die je daarbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld: voor jezelf opkomen en dingen doen waar je blij van wordt. Hoe gaan de anderen ermee om als ze het even niet meer weten?

Wat is Bikkel Lab?
Bikkel Lab is een programma / cursus voor kinderen van 8-18 jaar.
Met actieve en creatieve opdrachten leren kinderen beter voor zichzelf te zorgen en zien dat ze niet de enigen zijn bij wie het thuis anders is.

Wat gaan we doen?
Samen met andere jonge mantelzorgers ga je in zes bijeenkomsten aan de slag met actieve en creatieve opdrachten. Zo leer je wat je kunt doen als je je zomaar opeens schaamt, je schuldig voelt of ergens niet over durft te praten.

Thema’s die bijvoorbeeld aan bod komen zijn:

 • hoe ga je om met ziekte of zorg binnen je gezin,
 • wat doet dat met jou
 • en hoe kun je daarbij goed voor jezelf zorgen?

Wat kost het?
Deelname aan de cursus Bikkel Lab is gratis voor kinderen tussen 8-18 jaar die mantelzorger zijn.

Wanneer is de cursus?
In het najaar organiseren we een Bikkel Lab. Op 13 september 2022 gaat we van start! Het is op zes dinsdagmiddagen van 15.30 – 17.00 uur, in Ontmoet! Wilhelminastraat 1a in Bergschenhoek. 

Meedoen of vragen? Bel of mail gerust: 06 – 22514115 of r.vandenbulk@ggzdelfland.nl (Rianne).

Binnenkort vindt u hier al het nieuws over Mantelzorg

Mantelzorger ben je soms wel 24 uur per dag

Mantelzorg is er in allerlei soorten en maten. Mantelzorgers ontfermen zich niet alleen over ouderen met dementie, maar ook over chronisch of terminaal zieken of mensen met een beperking. Mantelzorgers, jong en oud, geven belangeloos hulp aan iemand die het nodig heeft. Soms wel 24 uur per dag. Het kan heel mooi en waardevol zijn om voor iemand te zorgen. Maar het is soms ook intensief. Zeker in combinatie met het eigen leven, kan mantelzorgen een flinke uitdaging zijn.

Voor álle mantelzorgers in Lansingerland

In Nederland zijn er ongeveer vijf miljoen mantelzorgers, waarvan er duizenden binnen Lansingerland actief zijn. Wij kennen een groot aantal mantelzorgers. Maar er zijn ook nog heel veel ‘onzichtbare’ mantelzorgers. Om mantelzorgers te kunnen ondersteunen, zijn wij op zoek naar álle mantelzorgers in Lansingerland. Onze ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit: informatie en advies, hulp bij het aanvragen van voorzieningen, lotgenotencontact, cursussen, vrijwillige hulp en vervangende mantelzorg. 

 

Ben je mantelzorger in Lansingerland en heb je je nog niet geregistreerd? Meld je dan aan via mantelzorg@welzijnlansingerland.nl.
Als je je aanmeldt zit daar verder geen verplichting aan vast.

Contact opnemen

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? Neem gerust contact met ons op.