Steunpunt Mantelzorg

“Wie vraagt de mantelzorger hoe het gaat?”
Loesje

Home > Welzijn > Steunpunt Mantelzorg

Uit liefde zorgen voor een ander

Iedereen zorgt weleens voor een ander. We doen dit uit liefde voor elkaar. Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen dan ook vanzelfsprekend. Maar soms herkennen mensen zich niet als mantelzorger. Waar ligt de grens tussen ’iemand af en toe helpen’ en ‘mantelzorger’ zijn?

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving (familie, vrienden, kennissen en buren). Mantelzorg is (vaak) langdurige, onbetaalde hulp. Hulp die verder gaat dan zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. 

Mantelzorg is iets wat je in klein verband aan elkaar verleent, bijvoorbeeld in een gezin of hechte vriendengroep, als een ‘mantel’ die mensen beschermt en verwarmt. Zorg die als vanzelfsprekend aan elkaar gegeven wordt. 

Sabine van Bruggen
Coördinator Steunpunt Mantelzorg

Waar kunnen wij mee helpen

Lees meer

Mantelzorger ben je soms wel 24 uur per dag

Mantelzorg is er in allerlei soorten en maten. Mantelzorgers ontfermen zich niet alleen over ouderen met dementie, maar ook over chronisch of terminaal zieken of mensen met een beperking. Mantelzorgers, jong en oud, geven belangeloos hulp aan iemand die het nodig heeft. Soms wel 24 uur per dag. Het kan heel mooi en waardevol zijn om voor iemand te zorgen. Maar het is soms ook intensief. Zeker in combinatie met het eigen leven, kan mantelzorgen een flinke uitdaging zijn.

Voor álle mantelzorgers in Lansingerland

In Nederland zijn er ongeveer vijf miljoen mantelzorgers, waarvan er duizenden binnen Lansingerland actief zijn. Wij kennen een groot aantal mantelzorgers. Maar er zijn ook nog heel veel ‘onzichtbare’ mantelzorgers. Om mantelzorgers te kunnen ondersteunen, zijn wij op zoek naar álle mantelzorgers in Lansingerland. Onze ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit: informatie en advies, hulp bij het aanvragen van voorzieningen, lotgenotencontact, cursussen, vrijwillige hulp en vervangende mantelzorg.

Ben je mantelzorger in Lansingerland en heb je je nog niet geregistreerd? Meld je dan aan via mantelzorg@welzijnlansingerland.nl.
Als je je aanmeldt zitten daar verder geen verplichting aan vast.