Home > Welzijn > Steunpunt Mantelzorg

Uit liefde zorgen voor een ander

Iedereen zorgt weleens voor een ander. We doen dit uit liefde voor elkaar. Zorgen voor een naaste is voor de meeste mensen dan ook vanzelfsprekend. Maar soms herkennen mensen zich niet als mantelzorger. Waar ligt de grens tussen ’iemand af en toe helpen’ en ‘mantelzorger’ zijn?

‘Mantelzorg is alle hulp aan een hulpbehoevende door iemand uit diens directe sociale omgeving (familie, vrienden, kennissen en buren). Mantelzorg is (vaak) langdurige, onbetaalde hulp. Hulp die verder gaat dan zogenoemde ‘gebruikelijke hulp’. 

Mantelzorg is iets wat je in klein verband aan elkaar verleent, bijvoorbeeld in een gezin of hechte vriendengroep, als een ‘mantel’ die mensen beschermt en verwarmt. Zorg die als vanzelfsprekend aan elkaar gegeven wordt. 

Sabine van Bruggen
Coördinator Steunpunt Mantelzorg

Waar kunnen wij mee helpen

Vervangende mantelzorg (MVZ)

Wanneer je voor een ander zorgt, is het belangrijk om de zorg af en toe even te kunnen overdragen. Daarmee voorkom je dat het teveel wordt en je overbelast raakt. Er is dan tijd voor andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby’s. De tijdelijke en volledige overname van mantelzorgtaken heet respijtzorg. Anderen benamingen hiervoor zijn: ‘vervangende mantelzorg’ of ‘mantelzorg vervangende zorg’ (mvz).
Welke naam je het ook geeft, Welzijn Lansingerland heeft getrainde en ervaren vrijwilligers, die deze zorg tijdelijk kunnen overnemen.

Er wordt uiteraard eerst kennisgemaakt met de vrijwilliger om te kijken of het samen klikt.

Vervangende mantelzorg is belangrijk voor de mantelzorger, maar natuurlijk ook voor de degene voor wie gezorgd wordt

  • Je kan langer (met plezier) blijven zorgen door af en toe tijd voor jezelf te nemen;
  • De zieke kan daardoor wellicht langer thuis blijven wonen;
  • Door af en toe te ontspannen kun je het zorgen met plezier blijven doen;
  • Door andere dingen te ondernemen, ontmoet je ook andere mensen en raak je niet in een (sociaal) isolement;
  • Ook voor de zieke is het fijn af en toe een ander (vertrouwd) gezicht te zien.

Ben jij jonge mantelzorger? 

Als je opgroeit met ziekte en zorg thuis, als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, dan ben je een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte of beperking of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de ziekte spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn. 

Herken jij je hierin? Weet dat je niet alleen bent. Één op de vijf jongeren is mantelzorger. 

Soms kun je wel wat hulp gebruiken. 

Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke ondersteuning is er voor je? 

Wil je eens met iemand praten? 

Neem gerust contact met ons op. Je kunt een mail sturen naar mantelzorg@welzijnlansingerland.nl of bel/app naar 06 59 82 77 74 (Sabine) of via 010-522 55 45. 

Op de volgende websites kun je meer informatie en tips vinden:

Activiteiten voor jonge mantelzorgers 

Af en toe organiseren wij een leuke activiteit om even helemaal te ontspannen, samen met leeftijdsgenoten of een training speciaal voor jonge mantelzorgers. Als jij een jonge mantelzorger bent, in de leeftijd 8+ en uit de gemeente Lansingerland komt kun je hier aan meedoen. 

Wil jij op de hoogte gehouden worden wat we organiseren? Laat je dan registeren bij het steunpunt Mantelzorg dan sturen we je een aanmeldformulier toe. 

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Binnenkort vindt u hier al het nieuws over Mantelzorg

Mantelzorger ben je soms wel 24 uur per dag

Mantelzorg is er in allerlei soorten en maten. Mantelzorgers ontfermen zich niet alleen over ouderen met dementie, maar ook over chronisch of terminaal zieken of mensen met een beperking. Mantelzorgers, jong en oud, geven belangeloos hulp aan iemand die het nodig heeft. Soms wel 24 uur per dag. Het kan heel mooi en waardevol zijn om voor iemand te zorgen. Maar het is soms ook intensief. Zeker in combinatie met het eigen leven, kan mantelzorgen een flinke uitdaging zijn.

Voor álle mantelzorgers in Lansingerland

In Nederland zijn er ongeveer vijf miljoen mantelzorgers, waarvan er duizenden binnen Lansingerland actief zijn. Wij kennen een groot aantal mantelzorgers. Maar er zijn ook nog heel veel ‘onzichtbare’ mantelzorgers. Om mantelzorgers te kunnen ondersteunen, zijn wij op zoek naar álle mantelzorgers in Lansingerland. Onze ondersteuning bestaat bijvoorbeeld uit: informatie en advies, hulp bij het aanvragen van voorzieningen, lotgenotencontact, cursussen, vrijwillige hulp en vervangende mantelzorg. 

 

Ben je mantelzorger in Lansingerland en heb je je nog niet geregistreerd? Meld je dan aan via mantelzorg@welzijnlansingerland.nl.
Als je je aanmeldt zit daar verder geen verplichting aan vast.

Contact opnemen

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? Neem gerust contact met ons op.