Home > Welzijn > Informele hulp

Informele hulp

Welzijn Lansingerland heeft verschillende soorten diensten.
Praktische diensten:

Voor mensen die (tijdelijk) minder mobiel zijn of die assistentie nodig hebben, bieden we een laagdrempelige vorm van praktische ondersteuning zoals boodschappen- en klussendienst, ziekenhuisvervoer, maaltijd-service en de belastingbrigade.

Contactdiensten:
Voor mensen die moeilijk het huis uit komen en meer contacten willen hebben we ook ander soort diensten, zoals onze gespreksmaatjes of mantelzorgmaatjes.

Al onze ‘informele’ hulp wordt met vrijwilligers aangeboden.

Nicole van der Spek
Coördinator praktische hulp

Maaltijdservice

Wat is de maaltijdservice?

Gezonde voeding is belangrijk. Maar als je niet (meer) zelfstandig kan koken, of als het lastig is om zelf een maaltijd op te warmen, kan onze maaltijdservice uitkomst bieden. De vrijwilligers van de maaltijdservice bezorgen 5 dagen per week (m.u.v. feestdagen een warme maaltijd aan huis voor tussen de middag. Zo kan iedereen die dat nodig heeft, gemakkelijk van een gezonde warme maaltijd genieten. De maaltijdservice is een samenwerking tussen Welzijn Lansingerland, Vers aan Tafel en de Jong diepvries b.v.

Voor wie is de maaltijdservice?

De maaltijdservice is voor senioren en mensen met een beperking, die tijdelijk of blijvend niet goed in staat zijn om zelf een maaltijd te bereiden of op te warmen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals: herstel van een operatie of ziekte, moeilijk ter been zijn, slechtziendheid, of verminderde spierkracht.

Voordelen van de maaltijdservice:

  • De maaltijden worden warm aan huis geleverd;
  • Keuze uit veel verschillende maaltijden (mede afhankelijk van dieetwensen);
  • Zelf gewenste leverdagen aangeven;
  • Dagelijkse bezorging;
  • Betaalgemak dankzij automatische incasso;
  • Gratis bezorging in Lansingerland.

Wat kost het?

Alle maaltijden kosten € 8,65 per stuk (inc. BTW, prijspeil 6 maart 2023). Ook is er soep (à € 1,90) en/of een dessert (à € 0,56) bij te bestellen. De kosten worden in de week na levering via automatische incasso geïncasseerd.

Aanmelden of meer informatie

U kunt zich hier aanmelden voor de maaltijdservice

* Na aanmelding kan er doorgaans binnen twee werkdagen geleverd worden.

Klussendienst

Wat is de klussendienst?

In een huis zijn er altijd wel klusjes te doen. Maar als je (even) niet mobiel genoeg bent om die klusjes zelf te doen, kunnen de vrijwilligers van de klussendienst helpen. De klussendienst helpt bij kleine klussen in huis. Het gaat om werkzaamheden zoals het oplossen van kleine elektrische problemen, verplaatsen van zware meubels, in elkaar zetten van klein meubilair, ophangen van handgrepen/plankje/schilderij, of een kleine reparatie aan een rollator. Het gaat om klussen waar de verhuurder van de woning niet verantwoordelijk voor is.

Voor wie is de klussendienst?

De klussendienst is er voor inwoners met een minimum-inkomen. Dit kunnen senioren of (tijdelijk) minder mobiele mensen zijn.

Wat kost het?

Per klus betaalt u 2 euro per uur aan de vrijwilliger. Daarnaast zijn de eventuele materiaalkosten voor uw rekening. Deze worden vooraf met u afgestemd. 

 

Tuinklusjes maximaal 2 x per jaar per huishouden.

Aanmelden of meer informatie

U kunt zich hier aanmelden voor de klussendienst

* Na aanmelding wordt er wordt er overlegd wat er nodig is aan klushulp. De klussen worden uitgevoerd door vaste betrouwbare vrijwilligers.

Boodschappendienst

Bent u niet mobiel genoeg om zelf uw boodschappen te doen? Voor senioren en mensen met een beperking in Lansingerland, biedt de boodschappendienst ondersteuning. Een vaste vrijwilliger van de boodschappendienst haalt het boodschappenlijstje en een voorschotbedrag thuis op, doet de boodschappen, bezorgt ze thuis en ruimt de boodschappen eventueel in. Na afloop geeft de vrijwilliger eventuele het wisselgeld en een betaalbewijs. Als dat samen zo afgesproken is, blijft de vrijwilliger nog even voor een kop koffie en een gezellig moment. De boodschappendienst kan zowel eenmalig of op een vast moment ingeschakeld worden.

Soms is het ook mogelijk om samen met een vaste vrijwilliger boodschappen te doen. Hier hebben we een beperkt aantal vrijwilligers voor.

Wat kost het?

Per keer betaalt u 2 euro aan de vrijwilliger.
Uiteraard betaalt u voor uw eigen boodschappen.

Aanmelden of meer informatie

U kunt zich hier aanmelden voor de boodschappendienst

* Na aanmelding wordt u gekoppeld aan een boodschappenvrijwilliger bij u in de buurt.

Belastingbrigade

Wat is de belastingbrigade?

In de maanden maart en april biedt de belastingbrigade ondersteuning met het invullen van de aangifte inkomstenbelasting / ‘de belastingaangifte’.

Voor wie is de belastingbrigade?

Deze belastingservice is bedoeld voor:

  • Alleenstaanden: inkomen tot € 35.000,- per jaar
  • Gehuwden/samenwonenden: inkomen tot € 50.000,- per jaar
  • Geen koophuis

Wekelijks spreekuur op afspraak:

In maart en april is er elke week in elke woonkern een spreekuur. U kunt vanaf 15 februari bellen voor het maken van een afspraak/consult. We vertellen dan ook welke zaken meegenomen moeten worden om het invullen mogelijk te maken. Inwoners die de Nederlandse taal niet beheersen vragen wij iemand (een tolk) mee te nemen die op dat vlak kan ondersteunen.

De  vrijwilligers zijn door verschillende instanties getraind (Sociale Verzekeringsbank, Belastingdienst en ambtenaren van de gemeente). Gezamenlijk vult u de benodigde formulieren in. U blijft zelf verantwoordelijk voor de (correctheid van de) formulieren en de verstrekte gegevens. Uw privacy blijft ten alle tijden gewaarborgd. U krijgt een kopie van het ingevulde formulier mee.

Wat kost het?

Per consult betaalt u 5 euro.

Aanmelden of meer informatie

U kunt zich hier aanmelden voor de Belastingbrigade

Gespreksmaatjes

Lijkt het u ook zo fijn om een gespreksmaatje te hebben?

Wilt u graag contact met anderen over wat er echt in u omgaat? Dat iemand naar u luistert, met geduld, interesse en aandacht? Dat u kunt vertellen hoe uw leven is verlopen en waar u nu mee te maken heeft? En wat dat voor u betekent. Dat u kunt vertellen over waar u bang voor bent en wat pijn doet en waar uw lichtpuntjes zijn, of uw verlangen daarnaar. Dat u, doordat iemand oprecht naar u luistert en u echte aandacht geeft, zich gezien voelt?

Dan is een gespreksmaatje wat voor u.

Voor wie?
Gespreksmaatjes zijn vrijwilligers, dorpsgenoten, die er graag voor andere inwoners zijn. Voor mensen met een klein sociaal netwerk, die weinig/geen familie of kennissen meer hebben. Of voor mensen die het lastig vinden om contact te maken met anderen en zich vaak eenzaam voelen.

Gespreksmaatjes zijn er ook voor mensen met een beperking die bijna geen sociale contacten meer hebben. Of voor mensen die een partner hebben die voor hen zorgt, die het fijn zou om soms even wat tijd voor zichzelf te hebben.

Hoe fijn zou het dan zijn als er eens in de 2 weken (of wekelijks) iemand 1 à 2 uurtjes op bezoek komt? Een maatje waar je mee kan praten over wat je bezighoudt en om (kleine) activiteiten mee te doen. Een stukje wandelen, gezellig kletsen of een spelletje doen. Een gespreksmaatje die tijd voor je maakt, aandacht geeft en een luisterend oor biedt.

Waarom een gespreksmaatje?
Dat wat je deelt vermeerdert zich. Aandacht geven aan elkaar, door te delen, maakt dat je de verbinding met jezelf en anderen (weer) kan voelen. Wanneer je kunt vertellen over je dagelijkse belevenissen of over de wat meer bedekte belevenissen in je hart, dan kan dat ruimte geven. Ruimte aan jou aan mens, en als medemens. Soms heb je zelf geen of weinig netwerk (meer), en soms is het fijn om eens te praten met iemand buiten je eigen kring. Een gespreksmaatje wordt uiteindelijk een veilig vertrouwde vreemde, die er voor je is en op wie je kunt rekenen.

Lijkt het u fijn om een gespreksmaatje te ontmoeten, of heeft u er vragen over? Neem dan contact met ons op. 

 

Aanmelden voor/als een gespreksmaatje

U kunt zich aanmelden voor een gespreksmaatje, maar u kunt zich ook aanmelden als gespreksmaatje. Na aanmelding gaat de (vrijwillig) coördinator gespreksmaatjes op zoek naar een mooie match voor u.

Vrijwilligers krijgen een korte training (gespreks)technieken en kunnen deelnemen aan interessante bijeenkomsten.

Telefooncirkel in Lansingerland 

Iets voor mij? 

De telefooncirkel draagt bij aan het gevoel van veiligheid door dagelijks contact. Er is contact met mensen, die in dezelfde situatie zijn als u. Woont u alleen? Is er iemand waar u even mee kan praten? Weet niemand dat u ziek thuis bent? Dan zou het toch fijn zijn, dat er iemand met u belt of (mogelijk) alarm slaat. U kunt laten weten of u s’morgens even gebeld wilt worden om te laten horen of alles goed gaat? 

Wat is een telefooncirkel? 

Een telefooncirkel bestaat uit maximaal 10 deelnemers, die volgens een vast patroon elkaar tussen 09:30 uur en 09:45 uur bellen, waardoor kan worden vastgesteld of alles in orde is en om eventueel een praatje te maken. De telefooncirkel wordt gestart door een vrijwilliger van Welzijn Lansingerland en eindigt ook bij deze vrijwilliger. Wordt bij een deelnemer de telefoon niet opgenomen, dan wordt met de vrijwilliger van de telefooncirkel contact opgenomen. Deze vrijwilliger onderneemt dan verdere actie. Een paar keer per jaar kunt u deelnemen aan een gezamenlijke koffie-ochtend, zodat u in contact kunt komen met de andere deelnemers en vrijwilligers. De telefooncirkel zijn er voor alleenstaande zelfstandig wonende senioren. Vindt u het gezellig om langer een gesprek te voeren, belt u dan wat later nog eens met één van de deelnemers, als de cirkel gesloten is. 

Aanmelden

Lijkt het u fijn om deel te nemen aan de telefooncirkel of heeft u er vragen over? Neem dan contact met Nicole van der Spek, Coordinator informele hulp op telefoonnummer 06-598 31 688 of info@welzijnlansingerland.nl

 

Hier volgt binnenkort meer informatie over deze dienst. 

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Met name deze praktische hulp wordt doorgaans door vrijwilligers gegeven. Mensen die graag hun medemens helpen, door een wekelijkse boodschap of dagelijkse maaltijd te bezorgen, door af en toe een klus te doen of te helpen met belastingen. Zonder vrijwilligers zouden we deze diensten niet kunnen aanbieden. Wil jij ook je steentje bijdragen? We hebben regelmatig vacatures voor vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk

Ondersteuning bij ‘zwaardere zorg’

Naast deze praktische diensten, bieden we ook ondersteuning bij ‘zwaardere zorg’. Als u op zoek bent naar intensievere ondersteuning, met name voor kwetsbaardere mensen, zoals vervangende mantelzorg en vrijwillige palliatieve terminale zorg dan kunt u terecht bij Steunpunt mantelzorg.

Steunpunt mantelzorg

Samenwerkingen

Welzijn Lansingerland maakt deel uit van verschillende samenwerkingsverbanden, onder andere op het gebied van praktische diensten.